چرا استالین دستور نبش قبر «تیمور لنگ» را داد؟

نمانامه: تیمور یکی از بزرگترین فرماندهان تاریخ بود که جهان به خود دیده است. نظرات مختلفی در رابطه با تیمور وجود دارد عده‌ای او را برای تمسخر تیمور لنگ و عده دیگر به مدح او پرداخته و او را امیر تیمور می‌نامند.
او در طی ۳۵ سال و با سال‌ها لشکر کشی هرگز شکست نخورد و به عنوان فرمانده شکست ناپذیر یک امپراطوری بزرگ را به جای گذاشت. اکثر حاکمانی که بعد از او روی کار آمدند خود را با تیمور مقایسه می‌کردند و در باطن او را تحسین کردند.

نبش قبر امیر تیمور توسط استالین

تیمور پادشاه بزرگی بود که رهبران زیادی از جمله استالین به او حسادت می‌کردند، اما حسادت استالین به جایی رسید که قبر تیمور را شکافت. او یکی از تاثیر گذار‌ترین شخصیت‌های تاریخ جهان بود و استالین یک سیاستمدار روس و گرجستانی تبار و دبیر کل حزب کمونیست اتحاد جماهیر شوروی بود.
او از اوخر دهه ۱۹۲۰ تا زمان مرگش در ۱۹۵۳حکومتی دیکتاتوری بر اتحاد جماهیر شوروی داشت و توانست شوروی را به ابر قدرتی در زمینه نظامی و صنعتی تبدیل کند. اما در طی انجام این کار موجب مرگ هزاران نفر از جمله شهروندان شوروی و رقیبانش شد.او پس از مرگ لنین نفوذ و قدرتش در جایگاه دبیر حزب کمونیست افزایش داد و در سال ۱۹۲۷ به رهبری اتجاد جماهیر شوروی رسید.
استالین به عنوان یک مادی گرا نباید به مسائل فرا طبیعی باور داشته باشداما اسناد تاریخی خلاف این مسئله را ثابت کردند به عنوان مثال او به حدی از جادو شدن می‌ترسید که تالحظه مرگش، تاریخ دقیق تولد او مجهول بود و خدمتکارانش از حلقه‌های امنیتی بودند.
استالین به قدری دچار خود بزرگ بینی بود که تصور میکرد بزرگترین رهبر جهان است و به همین دلیل خود را با بزرگترین فرماندهان تاریخ مقایسه میکرد.
وسواس استالین نسبت به تیمور از دوران جوانی اش آغاز شد. او پس از به قدرت رسیدن دستور داد تیمی از مورخان روسی گرد هم بیایند تا گزارشی از او و امیر تیمور بدهند. گزارش نویس‌ها هم تنها از برتری استالین نوشتند. در همین زمان بود که مولوتوف به استالین گفت راز پیروزی‌های فرماندهان قدرتمند، بهره گیری آن‌ها از جادو و قدرت سنگ‌ها و لوازم خاص بود و تیمور را یکی از همین افراد معرفی کرد.

مسئله دیگر این است که وسایل شخصی تیمور مفقود شد و بسیاری بر این باورند که تمام آن‌ها همراه تیمور دفن شد. پس چیزی که میتوانست استالین را به رهبر بلامنازع جهان تبدیل کند ممکن بود در مزار تیمور پیدا شود. در همان زمان بود که گفته می‌شد هیتلر با راهنمایی فرقه‌های مخفی مانند توله؛ به دنبال صندوق عهد، جام مقدس و خنجر سرنوشت می‌گردند از این رو استالین دستپر داد تا مزار تیمور نبش قبر و جسدش را به مسکو منتقل کنند. در ۲۰ ژوئن سال ۱۹۴۱ گروه بزرگی به رهبری میخائیل گراسیموف که محقق برجسته شوروی بود به مزار تیمور رفتند. استالین به بهانه بازسازی چهره مشاهیر این کار را شروع کرد، اما هدف او از این کار معلوم بود. نگهبان مزار از این ایده حمایت کرد، اما زمانی که هدف اضلی آن‌ها را فهمید هشدار‌هایی در خصوص این نفرین داد و سعی کرد آن‌ها را از این کار منصرف کند، اما توجه‌ای نکردند. با پخش شدن خبر نبش قبر افراد زیادی به آرامگاه تیمور آمدند تا از این کار پیش گیری کنند، اما تاثیری نداشت.

گروه از تمام مراحل کار خود فیلم برداری کردند و بخشی از این فیلم‌ها به بیرون درز پیدا کرده است.
سرانجام قبر تیمور باز شد و جسد مومیایی شده تیمور و محتویات مزار را یافتند. چهره تیمور باز سازی و مطالعات روی آناتومی بدنش آغاز شد. قد او ۱۷۳ سانت بود و به دلیل آسیب به استخوان ران و لگن، واقعا لنگ بود. اما استالین دست از کار نکشید و به سراغ مزار‌های خانواده تیمور رفت و آن‌ها را هم شکافت و پس از پایان کار؛ مومیایی تیمور و تمام وسایل درون مزار‌ها از سمرقند به مسکو منتقل می‌شوند.

نفرین تیمور گریبان شوروی را گرفت

بر روی تابوت سنگی تیمور این جمله حک شده است: «هرکس قبر مرا باز کند با دشمنی ترسناک‌تر از من مواجه خواهد شد و زمانی که از گور برخیزم دنیا خواهد لرزید.»
تمام این هشدار‌ها به اطلاع استالین رسید. او در کنار اعضای حزب تنها خندید، اما در جلسات خصوصی اش بیان کرد که وحشت تمام وجودش را گرفت و نگران پیامد‌های این نفرین بود.
اما سر انجام نفرین تیمور گریبان شوروی را گرفت. درست دو روز پس از این نبش قبر در تاریخ ۲۲ ژوئن سال ۱۹۴۱ بیش از ۳/۵ میلیون نفر نیروی دولت‌های محور با فرماندهی آلمان نازی به مرز شوروی یورش بردند و موجب مرگ میلیون‌ها روس شد و در نهایت در تاریخ ۲۰ نوامبر ۱۹۴۲ جسد تیمور لنگ به سمرقند بازگشت و دوباره در مقبره خود دفن شد. پس از آن نبرد مشهور استالین گراد اتفاق افتاد و به نفع شوروی به اتمام رسید. این اتفاقات باور به نفرین تیمور را در برخی قوت بخشید و عده دیگر، اما تمام این‌ها را خرافه میدانند که در اثر توالی اتفاقات ایجاد شده.

البته نباید از یاد برد که آلمانی‌ها از مدت‌ها قبل در صدد حمله به شوروی بودند؛ هیتلر تقریباً از شش ماه قبل از هجوم، طرح حمله را ریخته و زمان آن هم، یک ماه قبل از شروع عملیات، مشخص شده بود؛ بنابراین، چه گراسیموف قبر تیمور را می‌شکافت و چه نمی‌شکافت، هجوم سراسری آلمان‌ها آغاز می‌شد، اما شگفتی این اتفاقات به حدی است که نمی‌توان از آن چشم پوشی کرد.
گفته می‌شود استالین تنها کسی نیست که به قبر تیمور دست برده و در سال ۱۷۴۵ نادر شاه در اواخر عمرش دستور می‌دهد قبر تیمور را بشکافند و کتیبه یشمی را برایش ببرند. اما پس از بردن کتیبه زلزله شدیدی روی میدهد و نادرشاه کشته می‌شود در نتیجه این کتیبه دوباره به مقبره کوروش باز گردانده شد. البته که صحت این اتفاق هنوز ثابت نشده است.