نگاهی به سریال پوست شیر:

سریال پوست شیر؛ قهرمان قانون‌گریز نسل امروز

نمانامه: برادران محمودی حالا دیگر تبدیل به یک نام معتبر در سریال‌سازی و فیلمسازی شدند. جمشید و نوید محمودی که اصالتی افغانستانی دارند در سینمای ایران با ساخت فیلم چند متر مکعب عشق و حضور موفق این فیلم در جشنواره‌های داخلی و خارجی ثابت کردند که برای ساخت فیلم‌های متفاوت در سینمای ایران هیچ محدودیتی وجود ندارد.
آن‌ها این روزها بیشتر از قبل نامشان سر زبان‌ها افتاده است چرا که حالا نام آن‌ها با سریال «پوست شیر» گره خورده است. پوست شیر از همان زمان تولید و حتی پیش از پخش یک سریال کنجکاوی برانگیز بود که در پلتفرم فیلمنت تولید شد. حضور شهاب حسینی بعد از سریال شهرزاد در یک سریال نوید این را می‌داد که مخاطب باید منتظر یک اثر متفاوت باشد.

سریال پوست شیر اما غافلگیری‌های بیشتری را در چنته داشت و مخاطب با تماشای قسمت نخست آن دریافت که این اثر با دیگر کارهای برادران محمودی تفاوت‌های چشمگیری دارد. داستان سریال پیرامون یک جنایت می‌گذرد و الگوی فیلمساز برای نشان دادن این فضا بر اساس حل معما به صورت مرحله به مرحله است. پلات اصلی سریال بر اساس این شکل گرفته است که ۲ گروه پلیس و منتقمان خون ساحل به دنبال عاملان این جنایت هستند و رقابت برای زودتر رسیدن به سرنخ‌ها تبدیل به یک مسابقه ناخواسته میان این دو گروه شده است. نعیم و دوستش رضا پروانه و صدرا از یک سو و سرگرد محب مشکات و همکارانش از دیگر سو معمای قتل ساحل را تبدیل به یک رقابت کردند.

ایده مار پله‌ای سریال پیش از این نیز در سینمای ایران تجربه‌هایی مشابه را داشته است. نمونه نزدیک آن فیلم سینمایی شنای پروانه ساخته محمد کارت است که در آن حجت برای رسیدن به عامل انتشار فیلم خصوصی همسر برادرش مرحله به مرحله به مصیب نزدیک شد تا توانست او را به دست قانون بسپارد.

پوست شیر البته یک موقعیت قانون‌گریز یا آنارشیسم مرکزی دارد که نعیم به رغم اطلاع اولیه به سرگرد محب از روند پیگیری پرونده توسط پلیس ناامید شده و همچون قهرمان‌های فیلم‌های دوره موج نو سینمای ایران خودش به دنبال انتقام از قاتل می‌رود. همچون قیصر که اعتقادی به قوانین رسمی و پیگیری‌های پلیس نداشت و این نکته یکی از ویژگی‌های داستانی پوست شیر به حساب می‌آید.

قانون‌گریزی و استفاده از زور جمعی برای به نتیجه رساندن یک هدف مشترک چیزی است که در فیلم‌ها و سریال‌های مختلف شاهد تماشای آن هستیم. در سریال زخم کاری ساخته محمدحسین مهدویان که محصول فیلیمو است منصوره ریزآبادی با بازی هانیه توسلی برای آنکه بتواند انتقام قتل‌هایی که مالک با بازی جواد عزتی انجام داده‌ است و باعث نابود شدن زندگی خودش و خانواده‌اش شده است را بگیرد.

از سویی در دیگر محصول فیلیمو یعنی می‌خواهم زنده بمانم ساخته شهرام شاه‌حسینی شاهد هستیم که نادر سرمد با بازی پدرام شریفی تصمیم می‌گیرد به شخصه برای انتقام از امیر شایگان با بازی حامد بهداد وارد میدان شود و اعتقادی به نیروهای انتظامی برای پیگیری جنایت‌های امیر شایگان و حق‌خوری‌ای که نسبت به او نامزدش هما حقی با بازی سحر دولتشاهی کرده است؛ ندارد.

از سوی دیگر سریال پوست شیر نشان داد تمرکز و دقت فیلمساز بر ارائه دقیق تصویر جنوب شهر و آدم‌هایی که در این اتمسفر زندگی می‌کنند بیش از پیش به فضای قصه و قهرمان اصلی آن یعنی نعیم نزدیک شود. همین باعث شده است که مخاطب هم رفتارها و کارهای نعیم و رضا پروانه را بهتر درک کند و انگیزه و خاستگاه رفتارهای آن‌ها را هضم کند.

اگر بخواهیم از این زاویه نگاه کنیم سریال یاغی ساخته محمد کارت که یکی از محصولات فیلیمو است نیز نمونه تکامل یافته و دقیقی از فضای جنوب شهر به عنوان بخشی از فرهنگ مردم عامه و کوچه و بازار ارائه می‌دهد که تا پیش از آن در سینمای ایران نمونه‌های کمتر امتحان شده‌ای داشته است. در یاغی شاهد هستیم که جاوید گنجی چطور می‌تواند در فضایی پر از بزه‌کاری و رفتارهای فراقانونی زندگی خودش را تبدیل به یک قهرمان ملی کند و جلوی بزه‌های بعدی را بگیرد.

نگاهی به شخصیت‌های سریال پوست شیر و مقایسه آن با کاراکترهای دیگری که در سریال‌های نمایش خانگی حضور دارند می‌تواند به بهتر فهمیده شدن این نکته بیانجامد که اساسا داستان‌ها و روایت‌ها می‌توانند مکمل یکدیگر در دنیای امروز باشند.

نعیم | هادی حجازی‌فر

نعیم یک آدم شکست خورده است. او در زندگی‌اش تنها امید و تکیه‌گاهش برای ادامه حیات دخترش ساحل است. اگر نعیم بعد از حادثه تراژیک از دست دادن دخترش به دنبال مسببین این اتفاق می‌رود تنها دلیلش این است که مرهمی بر دل زخم خورده و دلشکسته‌اش باشد. از این زاویه تلاش نعیم را می‌توان شبیه به فعالیت‌های جاوید در سریال یاغی دانست. جاوید هم به غیر از خواهرش هیچ کسی را در این دنیا نداشت و عشق او به ابرا باعث شده بود تمام زندگی‌اش را بدهد تا بتواند ابرا را دوباره ببیند.

رضا پروانه | علیرضا کمالی

رضا پروانه نماد رفاقت است. کسی که به خوبی پشت و پناه نعیم است و می‌داند که به غیر از نعیم هیچ کسی در این دنیا ارزش رفاقت را ندارد. رضا هم مانند نعیم تنها و بی کس است و با اینکه از بیماری سرطان رنج می‌برد اما تنها امیدش برای زندگی خوشحال کردن نعیم است. اگرچه عشق مژگان به رضا پروانه خالصانه و صادقانه است اما رضا به واسطه مریضی‌اش نمی‌خواهد دلبسته کسی شود تا زندگی آن فرد بعد از مرگش نابود شود.

سرگرد محب مشکات | شهاب حسینی

نقطه مشترک تمامی کاراکترهای پوست شیر این است که همگی آن‌ها درد مشترک و غم مشترک دارند. سرگرد محب مشکات با اینکه در نقطه مقابل رفتارهای نعیم و رضا پروانه است اما در یک موضوع با آن‌ها مشترک است و آن هم غم و اندوهی است که به واسطه از دست دادن دخترانشان آن‌ها را رها نمی‌کند. مشکات دیگر نمی‌تواند بعد از مرگ دخترش به زندگی عادی باز گردد و تنها چیزی که می‌تواند آلام او را تسکین دهد پیدا کردن قاتل دختر نعیم است.

لیلا برزگر | پانته‌آ بهرام

لیلا با بازی پانته‌آ بهرام نماد زن رنج کشیده ایرانی است که به واسطه رفتارهای همسر اول و دومش تبدیل به زنی سرخورده و تنها و بی کس شده است. نعیم او را در جوانی تنها گذاشت و به زندان رفت و همسر دومش بهزاد صحرایی هم بعد از خبر مرگ دخترش ساحل او را از خانه بیرون کرد. حالا در این موقعیت لیلا سعی می‌کند حتی به واسطه اهداف مشترکش با نعیم برای پیدا کردن عاملین جنایت‌های مربوط به دخترش او را همراهی کند.

سریال پوست شیر تجربه دیدنی شبکه نمایش خانگی است و برای مخاطبانی که دوست دارند تماشای این سریال را دنبال کنند پیشنهاد می‌کنیم سریال‌های زخم کاری ساخته محمدحسین مهدویان و می‌خواهم زنده بمانم ساخته شهرام شاه‌حسینی و یاغی ساخته محمد کارت را حتما تماشا کنند تا از لحاظ مضمونی نسبت به دنیای متفاوتی که قرار است در پوست شیر دنبال کنند آشنایی زدایی کرده باشند.

منبع: فیلیمو