دوازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر

پایگاه خبری نمانامه: جلسه «نقاشی معاصر و تعاملات جهانی» با حضور دکتر منصور حسامی در دوازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر برگزار شد.

جلسه «نقاشی معاصر و تعاملات جهانی» از سلسله نشست های گفتگوی هنرها در دوازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر عصر یکشنبه ۴ اسفند با حضور دکتر منصور حسامی و دکتر مریم کشمیری در فرهنگستان هنر برگزار شد.

دکتر منصور حسامی در مبحث گفت: در تعامل باید وجه متکثر را بکار بگیریم، اصولا متکثر بودن یکی از ویژگی های دوره معاصر ماست، تکثر گرایی مبانی نظری دارد ولی خصوصیت زمانه ماست، تعامل ویژگی زمانه ماست که نمی توانیم از آن گریزی داشته باشیم، ما در دنیای امروز نمی توانیم تعامل نداشته باشیم و منزوی باشیم، در جهان آکنده از ویژگی های تعامل و تکًثر منزوی بودن اجتناب ناپذیر است، جهان امروز جهانی نیست که در آن منزوی بود.

وی با بیان اینکه واژه تعامل باید در جامعه ما تعریفی دوباره شود، خاطر نشان کرد: امروز ما مشکلی از نظر تعریف مفهوم تعامل داریم، امیدوارم علما و متخصصان یک تعریفی از این واژه ارائه دهند .

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه جهانی سازی در مقابل لوکالیزم(منطقه ای) قرار دارد، گفت: جهانی سازی در اقتصاد و جامعه شناسی کاربرد فراوانی دارد و از آن حوزه وارد فضای فرهنگی شده است، مفهوم منطقه ای در مقابل جهانی سازی بکار می رود . برای مفهوم جهانی سازی باید به مولفه هایی اشاره کنیم آنچه دغدغه یک شخص می تواند باشد مثل (هویت من چیست؟)، (تکلیف ملی گرایی چیست؟) ،( من پیشینه ای دارم که من را من کرده است)در واقع آن چیزی که الهام بخش حیات فرهنگی من است ، ایا هویت ملی در تعارض با جهانی سازی قرار می گیرد؟ خیر بنا بر این موارد هنرمندی که فارغ از زمان و مکان اثری خلق می کند جاودانه است، ما در ایران از این هنرمندان کم نداریم و جهانی سازی شدنی است در صورتی که ما از روزگار و جهان مان به قدر کافی آگاه باشیم . مشکل امروز جوانان ما این است که از گذشته شان آگاهی ندارند و از حال هم بی خبر هستند ، مشکل این است که بین گذشته، حال و آینده مانده اند و بخشی از این مشکل هم به ما برمی گردد.

دکتر منصور حسامی اظهار کرد: جهانی شدن یکی از اتفاقات شگفت انگیز امروز است و مصادف با فردی شدن است و همین یک تعارض بزرگ است ، حتی آنچه ما امروز در فضای جهانی شدن از آن یاد می کنیم فردیتی است که بر مناسبات و زندگی انسان حاکم شده است و نمود آن را در هنر هم می توان دید.

این استاد دانشگاه فرایند تبدیل ایده به اثر هنری قابل دیده شدن را در بیست سال اخیر سریع خواند و گفت: اجرای ایده به واقعیت در سال های اخیر خیلی سریع شده است و نسبت به گذشته متفاوت شده است و این از قابلیت های تکنولوژی است که این امکان را برای ما فراهم کرده است .

دکتر منصور حسامی درباره هنر معاصر ایران گفت: اگر الان به فضای مجازی وارد شوید و کلید واژه های هنر معاصر ایران را جستجو کنید یک امکان مهمی برای ما فراهم شده است و دسترسی ما را به هنرمندان معاصر بیشتر کرده است، امروز با این تکنولوژی موانعی که برای جهانی شدن در گذشته داشتیم از بین رفته است .

نمایش آثار پیشکسوتان در کنار جوانان در چارسوی هنر

برخی از گالری های حاضر در بخش «چارسوی هنر» دوازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر با ارائه آثار بزرگان هنر ایران نشاط و حال و هوای خاصی را به این جشنواره آورده اند

«چارسوی هنر» بخش ویژه گالری‌ها در نمایشگاه آثار دوازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر است و برای دومین سال پیاپی در این جشنواره برگزار می‌شود و گالری های تهرانی و شهرستانی آثار هنرمندان خود را در صورت تمایل برای فروش عرضه کرده‌اند. آثار برجسته ای در بخش هنرهای نو جشنواره تجسمی فجر حضور دارند

آنچه بیشتر در بازدید از بخش چارسوی هنر به چشم می آید آثار هنرمندان شاخص تجسمی است که در کنار آثار جوانان قرار گرفته است اغلب این آثار به صورت امانی و برای فروش عرضه شده اند . در بدو ورود به بخش چارسوی هنر گالری صبا با آثار بزرگان هنر تجسمی خودنمایی کند. در گالری صبا ۲۴ اثر از ۲۲ هنرمند شاخص به نمایش درآمده است، آثاری دیدنی از بهرام دبیری، حسین محجوبی، رضا بانگیز، محمود زنده رودی، محمد احصایی، نصرالله افجه ای و… برای نخستین بار در دوازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر به دیوار رفته است که بر اعتبار این جشنواره می افزاید .

فاطمه رضایی، مدیر فروش گالری صبا در پاسخ به این سوال که آیا ارائه آثار هنرمندان شاخص در جشنواره فجر و قرار گرفتن جوانان در کنار آنها می تواند به اقتصاد هنر کمک کند، توضیح داد: حضور آثار هنرمندان شاخص به رونق بیشتر جشنواره فجر و تداوم آن کمک می کند؛وقتی اثری از هنرمند پیشکسوت در جشنواره فجر به دیوار می رود شناسنامه ای برای جشنواره می شود و از طرفی قوت قلب برای خریداران آثار هنری است ، در کنار اینها وقتی اثر هنرمند جوانی در جشنواره در کنار هنرمند پیشکسوت عرضه می شود اعتباری برای وی می آفریند ‌.

وی تاکید کرد: حضور آثار بزرگان تجسمی در دوازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی کسب اعتبار برای جشنواره است و به ثبات و تداوم جشنواره کمک خواهد کرد.نگارخانه هم به جوانان اعتبار می دهند که آثار آنها را در کنار آثار اساتید قرار می دهند.

گالری ایده نیز با ۴۰ اثر هنری از هنرمندان پیشکسوت و جوان در کنار هم مثل فرامرز پیل ارام، رضا هدایت، کاظم خراسانی، زهرا عشی و حدیث علی پور و… در چارسوی هنر دوازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر حضور فعالی دارد. این گالری که رویکرد حمایتی و آموزشی به هنرمندان جوان دارد آثاری را برای فروش به نمایش گذاشته است‌.

اسفندیار عبادی، کارشناس هنری در گالری ایده درباره حضور گالری ها در جشنواره هنرهای تجسمی می گوید: حضور گالری ها در جشنواره هنرهای تجسمی می تواند موثر باشد و باعث ارتقای روابط گالری دارها و هنرمندان شود و در عین حال گالری هایی که از هنرمندان جوان حمایت می کنند و جوانی که با گالری کار می کند به شکل اصولی تر با کار حرفه ای و تخصصی با گالری ها آشنا می شود.

وی تصریح کرد: حضور گالری های تهران در جشنواره فجر در کنار هم در یک فضای متمرکز باعث آشنایی بیشتر گالری دارها با هم‌می شود و از طرفی تعامل آنها با یکدیگر را افزایش می دهد.یکپارچگی جشنواره فجر در مرکز صبا به نفع دوازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر است.

گالری ترانه باران هم به اثار خوشنویسی اختصاص دارد در این گالری علاوه بر نمایش آثار هنرمندان خط نگار چون یدالله کابلی و علی اشرف صندوق آبادی و …. موزه استاد رضا مافی هم  راه اندازی شده است و در این موزه آثار خط و لوازم شخصی و جراید متعلق به این هنرمند خطاط ارائه شده است .

محبوبه کاظمی دولابی، مدیر گالری ترانه باران گفت: گالری ترانه باران تصمیم گرفته است که در هر دوره بخشی از وسایل کار و زندگی و در کنار آن یک سری سند از زندگی هنری اساتید را به نمایش بگذارد و یک موزه گالری درست کند تا مردم نیز بیشتر با این هنرمندان آشنا شوند. در این دوره نیز در جشنواره موزه رضا مافی را برگزار کردیم. در کنار این غرفه البته آثار دیگر خوشنویسان معاصر را نیز نمایش داده ایم.

وی ادامه داد: گالری ترانه باران به طور اختصاصی روی هنر خوشنویسی کار می کند چون گمانمان این است که خوشنویسی هنر، اجداد و نیاکان ماست و شاید باید بگویم ما صاحب گنجی هستیم که هنوز قدر آن را به درستی درک نکرده ایم. تلاش ما در این گالری شناساندن این گنج به مردم است.

بخش چارسوی هنر دوازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی با عرضه آثار بزرگان هنر ایران و آثار جوانان جویای نام بسیار دیدنی است و علاقمندان تا ۵ اسفند فرصت بازدید از این نمایشگاه را از یاد نبرند‌.

بارخوانی نشانه ها در هنر معاصر بررسی می شود


نشست های پژوهشی دوازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر از روز ۳۰ بهمن ماه ساعت ۱۶ در موسسه صبا کار خود را آغاز کرد و امروز آخرین نشست پژوهشی جشنواره برگزار می شود.
امروز پنجم اسفندماه و در آخرین روز برپایی جشنواره تجسمی فجر آخرین نشست پژوهشی دوازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر با عنوان «بارخوانی نشانه ها در هنر معاصر» و با تاکید بر فهم و دردک نشانه شناسی در هنر معاصر که بیشتر مبتنی بر ایده و مفهوم استوار است، برگزار می شود.
در این نشست دکتر مینا محمدی وکیل و دکتر میترا معنوی راد به مهمترین نشانه ها وچگونگی بازشناسی آنها در هنر معاصر با استناد به نمونه هایی از آن می پردازند.دکتر مریم کشمیری مدیریت این جلسه را به عهده دارد.
این دوره از نشسست های پژوهشی جشنواره با عنوان کلی« گفت‌وگوی هنرها» و موضوع کلی «آفرینش تجسمی نوین با نگاهی بین رشته‌ای» در ۵ عنوان مجزا برگزار می شود.
دوازدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر از ۲۹ بهمن کار خود را آغاز کرده است و تا ۵ اسفند در موسسه فرهنگی هنری صبا واقع در خیابان طالقانی، ابتدای خیابان برادران مظفر برگزار می شود و ورود برای عموم مردم در بازدید از آثار این جشنواره و شرکت در نشست های پژوهشی آزاد است.