تشریحی از ساختار اقتصادی کنونی و چند پیشنهاد    

پایگاه خبری نمانامه: ساختار اقتصاد کشور مان با همه شعارها ی انکار کننده؛ دچار مشکل است. بانک مرکزی مستقل نداریم و  تقریبا به عبارتی تحت آمریت دولت‌ها قرار گرفته و هر بار که دولت در تنگنای مالی قرار می‌گیرد به بانک مرکزی رجوع و  بانک هم سراغ نشر اسکناس وبالا بردن پایه پولى می رود..

در این میان رئیس جدید بانک مرکزی در سمینار بانکداری اسلامی گفت که بعد از ۴ دهه کاملا غیر اسلامی مانده !! همین دیروز میگوید :خطر نقدینگی عامل اصلی نابسامانی اقتصادی است

طبعا با نشر اسکناس، پایه پولى وبه تبع آن نقدینگی بالا می رود ،تورم افزایش پیدا می‌کند و مردم مجبور می شوند این افزایش را از جیب خود پرداخت کنند.

چنانچه این روزها از خود پردازها پول رایج خفت پذیرمان راک ه تا حدود ۳برابر ارزش ناچیز آن طی مدت کوتاهی مجددا سقوط کرد – دریافت کرده باشید که حتما با این گرانی ها چندین بار دریافت نموده اید، ملاحظه فرموده اید که تماما نو و جدید الاچاپ میباشد!

ظریفی در رابطه با توزیعپول های بدون پشتوانه میگفت : زمانیکه ارزش سکه از ۶۰۰ هزار تومان به بیش از ۴ میلیون تومان می رسد پشتوانه پولمان ۷ برابرشده و میتوان ۷ برابر اسکناس چاپ نمود و مجموعه دولت  از این بابت مطلقا نگرانی ندارند !!.

متاسفانه دست آورد تمامی سیاستهای اقتصادی تحت الشعاع سیاست جماعت با همه تبلیغات ، آمد و شدها ،برکناری ها ، استیضاح ها ، طرح سئوال ،انتصابات ، تهدیدها و تحدیدهای حتی خودی هایشان و…. فعلا تورم‌های دو رقمی است تا ببینیم با پیشرفت سریعی که در پیش است کی به ونزوئلا میرسیم تا ملت درمانده به عراق و افغانستان هجوم ببرند .

ناگفته هویداست که آثار این روش بانکی همواره بر لایه‌های زیرین، دهک‌های پایین جامعه و  قشر متوسط با در آمد ثابت یعنی جامعه ای برابر با حدود ۷میلیون نفر ( کارمند با عناوین مختلف و کارگر ) با افراد خانواده شانبیش از نیمی از جمعیت کشورمان اثر گذار است و معیشت آن‌ها را دچار مشکل می‌کندو دور از انتظار نیست که دولت مکرمه حقوق و دستمزدها را افزایش دهد و این دور و تسلسل ادامه یابد .

نگارنده بیاد سیاستهای رزیم گذشته و تمهیدات دولتهای مکرر آن زمان می افتد که به ناگهان در اوایل سال پنجاه و هفت۷۵۰ تومان ( ۷۵۰۰ریال )که برابر ارزش ۳ عدد سکه در ان روزگاران بود به حقوق و دستمزدها افزود و ملت را بدنبال آزادی ها …..

با این تشریح و در این شرایط دولت در تلاش است تحریمهاى یک جانبه دولت آمریکا و بى اثر کردن برجام را عامل اصلى این گرانی ها و نابسامانى ها دانسته و آن را به جامعه إلقاء تا سیاستهای خود را توجیه کند . حتی تا انجا پیش می رود که آثار برآمده از سوء مدیریت خود را با دوران شادروان دکتر مصدق این چهره پاک دست ملی مبری از آلودگی و خود رائی مقایسه نماید – تا انجا که آقای ظریف با ساده لوحی «انتخاب ملت » را در قبول تنگناها و چگونگی روابط بین المللی عنوان نمود .

عدم امکان تامین نیازهای ضروری مثل آب، گاز ، برق ، نان و .. در سراسر کشور با نادیده گرفتن اعتراضات مدنی که در تنگناهای مادی رنگ می بازد، به تظاهرات پراکنده انجامید.

اشاره به این قضیه بی مناسبت نیست که تعدادی از هوشیاران معترض جامعه می گویند همان طور که آستان قدس رضوی به فرمان امام از پرداخت مالیات معاف است پرداختن پول آب و برق و… که ایشان مجانی اعلام کرد در وظیفه ملت نیست !!

وقتى رییس جمهور در پاسخ به سؤال نمایندگان مجلس می گویند « والله ما دچار بحران نیستیم » چه انتظارى می‌رود که دولت یک برنامه مدون علمى منطقى براى به سامان کردن اقتصاد داشته باشد زیرا ایشان معتقد نیست که کشور با بحران اقتصادى روبه روست و مردم در چنین شرایطی نسبت به حاکمیت بی‌اعتماد شده و ترجیح می‌دهند دلار  بخرند. همین هجمه‌ها تاثیر منفی خود را در بازار ارز و به تبع آن بدنه اقتصاد کشور می‌گذارد.

از سوی دیگر فساد گسترده‌ای که در دستگاه بروکراتیک دولت ایجاد شده باعث شکل گرفتن موسسات مالی اعتباری و دامن زدن به نابه سامانی‌های اقتصادی و منجربه  عدم توزیع عادلانه  درآمدها گردیده و

همه این‌ها باعث شده که دلار در کشور حالت کالایی پیدا کرده و حساسیت های شدیدی نسبت به محرک‌های داخلی و خارجی از خود نشان دهد .

طنز گونه اینکه هر زمان روحانی یا ترامپ در این باب صحبت میکنند برابری ارز خارجی افزونتر میشود که باید پرتقال فروش را پیدا کنیم سو ء استفاده از درآمدهای ارزی و ناشی از نفت باعث می شود که امنیت اقتصادی وسرمایه گذارى بشدت تحت تأثیر آثار منفى آن قرار گیرد و ریسکهاى ترکیبى افزایش یابد و اقتصاد در برابر تصمیمات بین المللی مقاومتی از خود نشان ندهد.

اگر صندوق ارزی ما پر و پیمان بود و ما هم مانند بسیاری از کشورها، با قرار دادن هر چیز در جای خود بدون دخالت نیروهای نظامی در اقتصاد کشور ،اختصاص کمکهای بی دریغ به کشورهای همسایه و اقلام نجومی به نهادهای تبلیغاتی ، انتصابات درست بر مبنای شایستگی ، پاسخگوئی در مقابل ملت معادل اختیارات و مسئولیتها و…..درآمدهای ارزی خود را سرمایه‌گذاری کرده بودیم، اقتصا دمیهنمان تا این اندازه به ارز و خروج امریکا با گستاخی ترامپ از برجام که اسرار را هویدا کرد ، وابستگی پیدا نمی‌کرد.

از منظری دیگر باید گفت :تجارت خارجی نباید محدود شود و اگر از این منقبض تَر شود به تدریج در انزوای اقتصادی قرار می‌گیریم و معضلات اقتصادی تازه‌تری به عرصه ظهور می‌رسد که نوک کوه یخ پیدا .

امروز با همه انکار بهره‌وری بسیار پایین و انباشت سرمایهکم است و نیازمند جذب سرمایه‌گذاری های خارجی هستیم. اگر قرار باشد که این روابط ناچیز با دنیا هم از بین برود یا تقلیل پیدا کند که چنین سرنوشتی در انتظارمان ،مسلما کشور دچار آسیب‌های جدی تر می‌شود و روزهای سخت‌تری در انتظار مردم خواهد بود.

 

در مورد fatf دولت باید روابطی بر اساس دیپلماسی مطلوب و شفاف سازى گردش پولى داشته باشد تا اعتماد بین المللى را  بشفافیت عملکرد پولى خود در رابطه با پولشویی و عدم تامین مالى تروریسم و مبارزه با جرایم سازمان یافته جلب نماید که انچه به جائی نرسد فریاد است .

خیلی از کشورها به این معاهده پایبندند و کشورهای معدودى مانند ایران هنوز به این قرارداد بین‌المللی نپیوسته‌اند.

شرط حفظ برجام با همه چند وچون برای طرف اروپایی هم همین Fatf است.

علی رغم اینکه مجمع تشخیص مصلحت نظام پالرمورا که یکى از بندهاى FATF است تایید نکرده ولی اگر درنهایت این لوایح چهارگانه به تصویب مجلس برسد و توسط شورای نگهبان تنفیذ گردد می تواند راه تنفس جدیدی برای اقتصاد ایران باز شود.

حتی در مواردی پیوستن به گروه مالى اقدام  مشترک می تواند بهتر از برجام ناتوان فعلی، عمل کرده و اقتصاد ما را سرپا نگه دارد.

فراموش نکنیم که تحریم‌های تازه -دوباره کلید خورده‌اند. فاز اول تحریم‌ها آغاز و تحریم فلزات گرانبها نظیر طلا و سایر  فلزات از جمله  آلومینیوم و  فولاد و اقلامی مانند فرش آغاز شده است.

۱۳ آبان هم تحریم‌های اصلی یعنى نفت و میعانات گازى و بیمه هاى بین المللى و بانکى شروع می شود که متاسفانه هنوز روند وشیوه مواجهه و مدافعه با آثار ناگوار آن اعلام نشده .

اقتصاد مقاوم، اقتصادى است که در برابر شوکهاى اقتصادى و سیاسی داخلی و خارجی تاب بیاورد و این ضرورت ملی و بازدارنده خطا و انحرافات عدیده اجتماعی -تخصص و سلامت عمل بدون شعار و سخنرانی های مکرر دردسر آفرین می طلبد تا از انحطاط بیشتر ممانعت نماید